keskiviikko 19. elokuuta 2015

Paavo Nurmen teemavuosi 2015

Kulunut vuosi on ollut Paavo Nurmen teemavuosi, näin henkilökohtaisella tasolla. Suoritan Turun aikuiskoulutuskeskuksessa matkaoppaan ammattitutkintoa. Valmistuin Turun matkailuoppaaksi vuonna 2010 sopivasti ennen kulttuuripääkaupunkivuotta, ja kun tarjoutui mahdollisuus syventää ammattiosaamistaan ammattitutkinnon muodossa, päätin käyttää tilaisuuden hyväksi. Matkaoppaan ammattitutkinnossa opasosaaminen on osoitettava kolmessa näyttökokeessa, ja näyttökokeista ensimmäinen (ja tärkein ja suuritöisin) on 3.1 Opastuspalvelun suunnittelu, markkinointi ja toteuttaminen. Tämän näyttökokeen aiheeksi valitsin Paavo Nurmen. Ja Paavo Nurmen parissa on vuosi mennyt. Paavo Nurmen henkilöhistoria on kiinnostanut jo pitkään, olen lukenut hänestä kirjoitettuja kirjoja ja myös Paavo Nurmen itsensä kirjoittamia kirjoituksia. Olen käynyt Suomen urheilumuseossa katsomassa Nurmen kelloa ja olen etsinyt netistä videopätkiä Nurmesta ja kuunnellut haastatteluja. Materiaalia on ollut käytettävissä, ja sitä olen hyödyntänyt.

Nurmi kirmaa sähkökaapin kyljessä.

Muistolaatta Jarrumiehenkatu 4:n seinässä.

Nurmien huoneisto.

Toukokuussa oli näyttökokeen aika. Olin saanut koeyleisöksi Raunistulan koulun 6MA-luokan opettajansa Eija Ketolan johdolla. Loistava luokka, nostan hattua! Oppilaat antoivat jälkikäteen erittäin kannustavaa ja jäsenneltyä palautetta. Tottahan olen jäävi, kyseessä oli oman poikani luokka, mutta oppilaat jaksoivat hienosti ja keskittyivät kuuntelemaan, ja samalla minä opin, etten voi seisottaa kahtakymmentä nuorta pienessä huoneessa reilun tunnin ajan... Kehittämisen varaa jäi, mutta opastuksesta jäi silti hyvä fiilis. Ideani oli esitellä tämän päivän varhaisteineille elämää reilut 100 vuotta sitten Suomessa Paavo Nurmen henkilöhistorian kautta. Paavo Nurmi joutui menemään töihin 12-vuotiaana isänsä kuoltua, ja nyt ei sellainen tulisi kuuloonkaan. Tutustuimme Nurmien kotitaloon Jarrumiehenkatu 4:ssä, ja yksi luokan tytöistä puuskahti jo ovella, etteivät hänen kamansa mahtuisi huoneeseen, kuitenkin Nurmien aikaan yhdessä huoneessa asui viisi ihmistä. Luonnollisesti kerroin myös Paavo Nurmen urheilijanurasta. Vertailevaa opastusta, ennen ja nyt, ja bonuksena yhdeksän kultamitalia ja anekdootit Paavo Nurmen elämästä. Jos haluaa päästä tutustumaan Paavo Nurmen kotitaloon, kannattaa tiedustella asiaa Turun matkailutoimistosta Visit Turusta. Yleisölle talo on avoinna yleensä Paavo Nurmen syntymäpäivänä 13. kesäkuuta Nurmen urheiluseuran Turun Urheiluliiton aloitteesta.

Paavo Nurmi muutti myöhemmin Turusta Helsinkiin, mutta hänet on haudattu Turun uudelle hautausmaalle. Haudassa lepäävät vanhemmat Johan ja Matilda sekä sisaruksista kolme, Paavo, Siiri ja Martti.


Turun kaupunki toivottaa kävijät tervetulleiksi kaupunkiin Paavo Nurmen kuvan kera. Minua vaan häiritsee Nurmen askellus. Nurmi juoksi kantapäät edellä, se on kuvassa oikein, mutta eikö askel tule liian eteen? Eikö vauhti töksähdä joka askeleella? Niin tai näin, minua ilahduttaa Turun mainostaminen Paavo Nurmen kotikaupunkina. Hahaa, ihminen käy juoksukoulun alkeet ja luulee olevansa asiantuntija, varmaan kuva on tarkkaan harkittu ja askellus juuri oikea.



Kultaa tuli! Paidassa Nurmi näyttäisi minun silmään askeltavan luontevammin.

Kultamitalin sain minäkin. Osallistuin Paavo Nurmi Marathonin kympille 27.6.2015. Paavo Nurmi olisi varmaan rakastanut nykyisiä sykemittareita, kun tällainen sunnuntailenkkeilijäkin saattoi mittaristaan seurailla sykettä ja juosta tasaista 6:30 minuutin kilometrivauhtia. Vaan vauhti ei ole meikäläisen matkanteossa pääasia, tärkeintä on hyvä olo juoksun aikana ja juoksun jälkeen. Nyt olen asettanut itselleni uuden tavoitteen ja se on puolimarathon ensi kesän Paavo Nurmi Marathonissa. Aikatavoitetta en aseta, mutta luulisin käyttäväni puolikkaaseen noin 2 tuntia 20 minuuttia.


Osallistujamitalin kääntöpuolella mainostetaan Paavo Nurmen Pariisin olympialaisten jälkeisenä vuonna tekemää Yhdysvaltain-kiertuetta.

Henkilökohtaisen Paavo Nurmi -teemavuoteni kruunaa Karo Hämäläisen kirja Yksin, joka kertoo Paavo Nurmen elämästä. Sen olen jo pyytänyt joululahjaksi. Roope Lipasti valmistelee näytelmää Paavo Nurmen elämästä Turun kaupunginteatteriin, siellä aion istua ensi-iltayleisössä. Ohjelmaa riittää vielä oman teemavuoteni jälkeenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti