torstai 26. helmikuuta 2015

Päältä kaunisItäharjulla lähellä Kupittaan asemaa katse kiinnittyy laatikkoon, jossa on hienosti harmaan eri sävyjä parhaaseen fifty shades of grey -tyyliin. Laatikko on  Tyksin lääkehuoltorakennus, joka valmistui vuonna 2102. Kesällä 2014 rakennuksen kylmätiloissa paljastui rakennusvirhe, minkä seurauksena viileässä säilytettävät lääkkeet on siirretty U-sairaalaan ja pari vuotta vanhaa rakennusta kuivataan ja korjataan parhaillaan. Rakennuksen kylmätilat on otettu pois käytöstä, koska kylmätiloista on valunut kondenssivesiä lattiakerrokseen. Tarkoitus on kuitenkin, että sairaanhoitopiirin lääkehuolto hoidettaisiin täältä käsin, rakennuksessa on laboratorio ja lääkeainevarasto.


Lääkehuoltorakennus, yksityiskohta
Tyylikkään rakennuksen julkisivun on suunnitellut turkulaisen Arkkitehtitoimisto Siggen rakennusmestari Reijo Suomi. Julkisivu koostuu lasilevyistä, joissa on kuvattuna lääketieteen historiaan liittyviä hahmoja. Keskellä on lääketieteen (ja lääkärinvalan) isä Hippokrates, oikeassa laidassa on terveyden ja puhtauden jumalatar Hygieia ja yläosan parrakas hahmo on Claudios Galenos, lääkäri myöhäisantiikin ajalta. Alareunan alaston ihmishahmo kuvaa ihmisen verenkiertoa. Galenosta pidetään lääkkeenvalmistustaidon esikuvana, ja siksi hän soveltuu erinomaisen hyvin lääkehuoltorakennuksen julkisivua koristamaan. Termi "galeeninen lääke" on edelleen käytössä. Galeeniset lääkkeet ovat eri lääkekasveista uuttamalla valmistettuja lääkkeitä. Ja lääkäreille Galenos on tuttu nimi, Galenoksen nimeä kantava kirja oli lääketieteellisten tiedekuntien pääsykoekirjana vuoteen 2011 asti. Lasilevyt ovat silkkipainettua lasia, joka on aina karkaistua turvalasia. Talon lasisen julkisivun alla on sekä umpiseinää että ikkunoita tavalliseen tapaan, talosta näkee ulos, mutta sinne ei näe sisälle. Lehtitiedon mukaan rakennus on myös nollaenergiatalo eli se tuottaa yhtä paljon energiaa kuin kuluttaa.

Lääkehuoltorakennus

Arkkitehtitoimisto Sigge vastasi rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta pääarkkitehtina toimiston toimitusjohtaja Pekka Mäki. Rakennuksen kerrosala on noin 5 300 neliömetriä, ja sen rakentamiskustannukset olivat noin 25 miljoonaa euroa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti